Mitt företag

Duodji, skinn och päls, formgivning och konst

Bård

Tjänster

Mitt företag har flera ben som alla hänger samman i en helhet och utgår från duodji, alltså traditionellt samiskt hantverk. Jag tycker bäst om att sy i naturmaterial, ofta är det levande material med en helt annan känsla i och har ojämförbara egenskaper vid användning, till exempel att de andas. Allt material från renen är favoritmaterial, där nästan inget är det andra helt likt..naturens eget pynt! Jag väljer också alltid naturgarvat renskinn istället för kemiskt garvat, tycker det har en helt annan känsla: doft och utseende, och blir dessutom bara finare med tiden.

Det är av största vikt för mig att alla alster jag lämnar ifrån mig har bra passform, ser fina ut för ögat och tål att användas, att de är välsydda och passande för sitt ändamål!

Textil väggdekor av belling
Viltok grafik
Dekorelement

Delar i en helhet

Företagets ”ben”

Mitt företag har flera ben som alla hänger samman i en helhet och utgår från duodji, alltså traditionellt samiskt hantverk.

Koltkrage

Duodji

Detta är det jag gör mest och som ligger mig extra varmt om hjärtat. Det är ett arv att förvalta som är så väl utarbetat och genomtänkt, väl beprövat under väldigt lång tid.  Jag arbetar framförallt med Gällivare/Jukkasjärvi, och litegrann Jokkmokk områdestradition, och främst med skinn/textil. Jag syr till största del på beställning; dräkter och dräktdetaljer såsom mössor, bälten, barmkläden. Ett av mina favoritmaterial är gábmasa / bellingar och därför blir det också mycket sömnad i detta material: skor, byxor, handskar mm.

Jag syr även byxor, kaffepåsar, väskor  och annat av handgarvat renskinn.

En varm mössa

Skinn/Päls

En större del av mitt arbete är varma kläder till människor som vistas ute mycket och ofta kan det en varm mössa man behöver. Dessa syr jag i samråd med kunden, material jag använder kan vara rävskinn, mårdskinn, sälskinn, handgarvat renskinn, renkalvskinn, bellingar.  Ofta plockar jag in detaljer från traditionellt hantverk hit såsom lagda band och små klädes-dekorationer.

Konstnär målar

Konst

Jag gillar att röra mig mellan olika områden av kreativt skapande och målning är för mig ett uttryckssätt och motsatsen till det jag arbetar med inom duodji och sömnad..där har jag vissa ramar och utför olika moment i en följd. För det mesta finns det ett förväntat resultat. När jag målar arbetar jag helt i frihet. Motiven på mina målningar är olika djur, miljöer i form av fjäll, skog, sjöar och ofta ett himlavalv med något ljus. Inspirationen kommer från naturen jag har runt mig, den som är boplats till mycket liv men ännu inte missbrukad av människan. Min önskan är inte att återge djur och platser så naturligt som möjligt, utan hellre att förmedla en del av livet och kraften de har och utstrålar!

sidensjal

Formgivning

Då och då arbetar jag också med formgivning, vilket hänger nära ihop med mina övriga verksamhetsområden. Jag har bland annat i ett samarbete med tre andra formgivare utarbetat mönster till en sidensjal som det anrika sidenväveriet Tyrihans i Norge vävde upp åt oss.

Jag gör då och då plagg såsom anoraker, jackor, tröjor där jag hämtat detaljer eller inspiration från vårat traditionella hantverk.

Övrigt

  Föreläsningar

Föreläsningar kopplat till min verksamhet.

  Gijssá: en kulturell mötesplats

Sedan 2015  driver jag Gijssá med hjälp av min familj under vintermarknaden här i Jokkmokk  där vi serverar hemlagad mat och fika på våra egna råvaror: renkött, fjällfisk, hjortron mm och där tanken är att lyfta våra samiska råvaror, näringar och kulturuttryck under lättsamma former där människor kan mötas och umgås.

  Fjällsjö-fiske

Fiske för avsal, vilket familjen bedriver under längre perioder vissa årstider.

Bård

”När jag målar arbetar jag helt i frihet. ”

Besök gärna min webbshop där jag säljer några av mina målningar som artprints.